Gotmann Çift Terapisi
Çift ve Aile Terapisi

Gotmann Çift Terapisi

  • Psikolog Ezgi Özer
  • Psikolog Ezgi Özer
  • 24 Eylül 2021

Gottman ve Schwartz Gottman (2015), geliştirdikleri bu terapi yaklaşımının temel sayıltılarını şu şekilde özetlemişlerdir: 

1) İlişki çatışmalarının çoğu çözülemez ve daimidir. Bu gibi çatışmalar bireylerin kişilik özelliklerine bağlıdır ve bazıları yıkıcı bir şekilde çıkmaza girmiştir.

2) Çıkmaza girmiş çatışmalar karşılıklı olarak olumsuz etki ile ilgili değil, bunlar sonucu ortaya çıkan ve daha şiddetli gözüken Mahşerin Dört Atlısı ile (eleştiri, savunma, aşağılama ve duvar örme) ilgilidir. 

3) Partnerler arasında yıkıcı ve duygusal kopukluğu içeren bir etkileşim olduğunda çatışmada ne pozitif ne de negatif duygulanım vardır, ancak önemli olan çatışma sırasında pozitif duygulanım olmasıdır.

4) Tarafsız etkileşim, düşük fiziksel uyarılma, mizah ve şefkat gibi özellikler ile nazik bir yaklaşım, ilişki ustaları ile ilişki felaketleri arasındaki farkı ortaya koyar.

5) Fizyolojik olarak sakin kalabilme ve uyarılma, ilişkilerin zaman içindeki gelişimini ya da yıkımını yordayıcıdır.

6) Daimî olan çatışmalarda bir diyalog oluşturabilme, onun varoluşsal doğasını anlamakla mümkündür. 

7) Hem çatışma esnasında hem de çatışma olmadığında genel olarak pozitif bir etkileşim oluşturmak kalıcı bir değişim için temeldir ve bu, partnerler arasındaki arkadaşlığı ve yakınlığı geliştirmekle ve pozitif etki sistemlerini (eğlence, mizah, keşif, macera, romantizm, tutku, iyi seks) inşa edip deneyimlemekle olur. 

8) Partnerlerin arkadaş olabilmesi, problemli etkileşimlerin onarımı için etkili ve önemlidir.

9) Partnerlerin “ortak bir anlam sistemi” oluşturması istikrarı ve mutluluğu kolaylaştırır. 

10) Birbirleriyle karşılıklı olarak etkileşim içinde olan üç sistemin anlaşılması gerekmektedir: Çatışma, arkadaşlık/yakınlık, olumlu etki ve ortak anlam.

243 Yorum
Yorum Yap